top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

SAVRSENSTVO ZA VASE DETE!

Valdorf pedagogija

Valdorf obrazovanje je jedinstven i poseban pristup u obrazovanju dece koji se praktikuje širom sveta. Cilj Valdorf pedagogije je da obrazuje decu tako da ona budu u stanju da samoostalno daju smisao svom životu; Valdorf obrazuje čitavo dete: ”Glavu, srce i ruke”


crtez

Prva Valdorf škola je otvorena 1919. godine u Štutgartu, a njen osnivač je bio Rudolf Štajner. Danas postoji preko 1000 nezavisnih škola, 2000 vrtića i preko 600 centara za posebno obrazovanje u 60 zemalja sveta. U mnogim zemljama država finansira Valdorf škole, a u Kini je u poslednje 3 godine osnovano preko 1500 Valdorf institucija.


valdorf

Valdorf pedagogija za cilj ima da nauči decu da misle i da se sami što bolje snađu u svetu oko sebe, da zaštiti detinjstvo deteta od materijalnog sveta, da deca spoznaju i korisno upotrebe svoje talente i moći, da deca ostanu kreativna i slobodna, i ono najvažnije: čuva najdublju njihovu suštinu: ”Ja sam ono što jesam!”


valdorfvrtic

Valdorf pedagogija veliča i štiti čudo detinjstva i obezbeđuje zdravu i prirodnu sredinu za razvoj deteta. Velika pažnja se poklanja razumevanju potreba deteta i njegovog temperamenta. Slabost jednog deteta u nekoj oblasti, bilo da je kognitivna, emocionalna i fizička će obično biti uravnotežna snagom u nekoj drugoj oblasti, a vaspitači i učitelji su to da dovedu celokupno biće tog deteta u ravnotežu.


valdorfzadecu

Valdorf pedagogija je obrazovni koncept koji se obraća celovitom biću deteta. S jedne strane podstiče se razvoj ličnosti ( kognitivno, emocionalno i konativno obrazovanje), a sa druge, uvažavaju se zahtevi vremena, obeležja kulture i društva u kojem dete živi. Temeljna vaspitna intencija je da se razviju sposobnosti i spremnost za stvaralački i odgovorni odnos deteta (i kasnije odrasle osobe) prema svetu, a ne puko prilagođavanje određenim društvenim odnosima, vrednostima i normama.

U našoj zemlji se već četiri godine Valdorf pedagogija uspešno sprovodi kroz rad Centra za podršku porodici ”Svitac” u okviru koga radi dnevni boravak dece uzdrasta od 2 do 6 godina.


valdorfskapedagogija

slicni postovi:


zdravlje


obrazovanje-u-novom-svetlu

13 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page