top of page

PROGRAMI I KURSEVI

Programi: Programs

PRIPREME ZA SREDNJE UMETNIČKE ŠKOLE

Museum 1

pripreme za Dizajnersku i Tehnoart

Ovo je program namenjen deci sedmog i osmog razreda koja žele da upišu neku od srednjih umetničkih škola.
Naš cilj je da kroz ovaj program decu osposobimo da reprodukuju, u sve tri tehnike, postavljenu mrtvu prirodu ili predmet sa fotografije.

STUDIOZNO CRTANJE I SLIKANJE

17938243123394996.jpg

 likovni atelje za decu od 10 do 16 godina

Ovo je program namenjen deci uzrasta od 10-16 godina. Program je pažljivo osmišljen sa ciljem da polaznicima da osnovu crtanja I slikanja I da ih osposobi da posmatraju I na osnovu opažanja crtaju ili slikaju.

CRTANJE SLIKANJE I VAJANJE

Art Fun

likovni atelje za decu od 4 do 10 godina

Ciljevi: Povećanje koncentracije I sposobnosti da se fokusiraju I završe umetničke radove. Korišćenje materijala I alata bezbedno I odgovorno .

LIKOVNE TEHNIKE ZA ODRASLE

Wine & Painting Night

crtanje i slikanje namenjeno odraslima

Kurs namenjen svima koji žele da se upoznaju sa likovnim tehnikama i materijalima po prvi put i onima koji nisu imali formalno likovno obrazovanje a žele da usavršavaju svoju tehniku.

STRIP

TABLA3_edited.png

Strip radionica za sve uzraste preko 12

Ovo je program namenjen svima koji su zainteresovani za osnove strip umetnosti. Bili deca ili odrasli, nas cilj je da vas naucimo vanvremenskim pravilima strip umetnosti. Počevši od osnova poput kompozicije i panelovanja stići ćemo do vašeg prvog kratkog stripa

ILUSTRACIJA

unnamed_edited.jpg

Radionica za sve uzraste preko 12

Ovo je program namenjen svima koji su zainteresovani za osnove Ilustracije. Cilj ovog kursa je da naučite metode i tehnike koje ilustratori koriste da u vama bude osećanja zbog kojih ste zavoleli da crtate, bila to njihova estetska, intelektualna ili emotivna snaga

PRIPREME ZA UMETNIČKE FAKULTETE

lado_char_sheet_edited.jpg

smerovi ilustracija, animacija...

Strukovne pripreme za umetničke fakultete - ilustracija, animacija, koncept art, karakter dizajn...

PRIPREME ZA UMETNIČKE ŠKOLE

Museum 1

Dizajnerska, TehnoArt i Drvoart

Ovo je program namenjen deci koja žele da upišu neku od srednjih umetničkih škola, koje imaju poseban prijemni ispit (crtanje, slikanje i vajanje).
Na pripremama deca kroz različite zadatke, po pažljivo osmišljenom programu uče o tehnikama crtanja, slikanja i vajanja. Naš cilj je da kroz ovaj program decu osposobimo da reprodukuju, u sve tri tehnike, postavljenu mrtvu prirodu ili predmet sa fotografije; uzimajući u obzir osnovna pravila o merenju, proporcijama, kompoziciji, konstruisanju predmeta, kvalitetu linije i boje, planovima, teksturi, senci i svetlosti, formi.
Deca će učiti o kompoziciji, kako da izmere i nacrtaju ili naslikaju predmete koje vide u tačnim proporcijama, učiće kako da prikažu treću dimenziju na papiru, o različitim linijama koje čine crtež živim i dinamičnim o mešanju boja i valeru o korišćenju gline za vajanje i načinima za reprodukovanje fotografije u 3D formu i mnogo drugih veština koje su potrebne za polaganje prijemnog i spita i upis u umetničke škole.

Programi: Programs

STUDIOZNO CRTANJE I SLIKANJE

17938243123394996.jpg

za one koji žele da unaprede ono što već znaju o umetnosti

Ovo je program namenjen deci uzrasta od 10-16 godina. Program je pažljivo osmišljen sa ciljem da polaznicima da osnovu crtanja I slikanja I da ih osposobi da posmatraju I na osnovu opažanja crtaju ili slikaju. Kroz niz zadataka na časovima se bavimo sledećim likovnim elementima:
Komponovanje
Perspektiva
Karakter oblika
Materijali-tekstura
Valer
Boja
Kontrast
Harmonija
Stil
Program je pogodan za najrazličitiju decu. Neka deca samo žele da nauče da crtaju ono što vide, neka deca imaju smisla za crtanje I žele to da unaprede, neka deca već imaju iskustva u crtanju I žele da razvijaju svoj stil I unaprede tehniku…
Ciljevi: studiozno posmatranje I precizno prenošenje, odgovorna I samostalna upotreba različitih materijala I alata u radu. Mogućnost primene struktura I funkcija umetnosti. Razumevanje karakteristika odredjenog umetničkog rada I svog rada. Saznanje kako različiti materijali, tehnike I procesi izazivaju različite reakcije posmatrača I kako ih koristiti za komunikaciju ideja, iskustava I priča. Razumevanje kako koristiti različite organizacione I kompozicione principe za izazivanje različitih reakcija. Odabir perspektivnih ideja I motiva za umetničke radove. Otkrivanje I razvoj ličnih interesa i preferencija u umetnosti

Programi: Programs

ŠKOLA CRTANJA, SLIKANJA I VAJANJA ZA DECU

Art Fun

Program namenjen deci od 4 do 10 godina

Ciljevi: Povećanje koncentracije I sposobnosti da se fokusiraju I završe umetničke radove Korišćenje materijala I alata bezbedno I odgovorno .Razumevanje I mogućnost primene materijala, tehnika I procesa vezanih za vizuelnu umetnost kao I pravljenje razlike izmedju materijala, tehnika I processa. Mogućnost primene struktura I funkcija umetnosti. Razumevanje karakteristika odredjenog umetničkog rada I svog rada. Saznanje kako različiti materijali, tehnike I procesi izazivaju različite reakcije posmatrača I kako ih koristiti za komunikaciju ideja, iskustava I priča. Razumevanje kako koristiti različite organizacione I kompozicione principe za izazivanje različitih reakcija. Odabir perspektivnih ideja I motiva za umetničke radove. Razumevanje kako se simboli, ideje I motivi koriste da bi se izrazilo značenje. Otkrivanje I razvoj ličnih interesa i preferencija u umetnosti

Očekivanja: Deca će razvijati  sposobnost posmatranja I istraživaće različite materijale. Način rada je individualni I grupni, što otvara prostor za diskusiju I razmenu mišljenja I ideja. Razvijamo osećaj za tudji rad I sposobnost da o radovima kritički razmišljamo, cenimo ih  I ragujemo konsturktivno. Deca uče elemente I principe dizajna I razvijaju kritički stav prema svom okruženju Umetnost je forma ljudskog izražaja kroz aktivnost. Mi, na časovima kombinujemo ono što vidimo, osećamo, čujemo, mislimo I doživljavamo u snažnu formu vizuelne I taktilne komunikacije

Programi: Programs

LIKOVNE TEHNIKE ZA ODRASLE

Still Life Painting

Crtanje i slikanje za odrasle

Program je namenjen ljubiteljima umetnosti, amaterima, hobistima i svima koji žele da se upoznaju i usavrše likovne tehnike i veštine.
Kroz tematske časove, polaznici će imati priliku da postepeno i sturkturisano upoznaju i  koriste različite materijale kao sto su: tempere, akvarel boje, akrili, uljane boje, tuš i pero, uljane i suve pastele, ugalj, olovke...
Na časovima će takodje biti dostupni različiti materijali kako bi polaznici mogli da biraju kojom tehnikom žele da se bave.
Broj mesta u grupi je ograničen kako bismo mogli svakom polazniku ponaosob da se posvetimo i ponudimo pomoć koja će svakome omogućiti najbolji napredak.

Programi: Programs

STRIP

TABLA3_edited_edited.png

tromesečni kurs za sve uzraste starije od 12 godina

Svi smo videli brda knjiga po policama knjižara koje su namenjene mladim strip umetnicima, doduše svi znamo da su nas jako često razočarale jer nas nisu stvarno naučile mnogo. Stereotipno su to knjige namenjene maloj deci, gde nas uče korak po korak da precrtamo, umesto da nas nauče kako sami da nešto smislimo. Sve te knjige su naravno izostavile materijal koji izaziva, materijal koji traži da mislimo. Retko je videti knjigu ili kurs koji se bavi suštinom, vanvremenskim pravilnikom. U rečima jednog od naznačajnih strip autora skorijeg vremeja Scott Mcclouda - "Industrija stripa se menja brzo. Stari formati umiru i novi se rađaju. Čitave industrije dolaze i prolaze. Ali ovi principi pričanja priče se uvek odnose. Oni su bili važni pre 50 godina i biće važni za 50 godina od sad. Bilo da želite da crtate grafičke novele, superheroje, manga-stil, komične stripiće ili web-stripove, svakako ćete stavljati sliku do slike da ispričate vašu priču. Evo kako..."

Programi: Programs

ILUSTRACIJA

unnamed_edited.jpg

tromesečni kurs za sve uzraste starije od 12 godina

Ilustracija je divna stvar, topla, lepa, enigmatična, misteriozna, sablasna, mudra... Šta god vi želite da bude, zapravo, jer ilustracija je vaša. Ilustracija je dosta opširna, i podrazumeva mnogo toga, pa da pojasnimo šta je to ilustracija na našem kursu. To nije editorijalna ilustracija, korporativna, grafička, vektorska, primenjena... Naš interesuje ona ilustracija kojoj se ljudi dive i koja ih inspiriše, ilustracija iz neke fantastične knjige, iz art-booka za animirani film, sa splash-arta u video igri, kao i ilustracija koja stoji sama za sebe. Na prvom mestu je vaš izražaj i ukus, a na nama je da pomognemo da to uradite najbolje što možete, pa i da vas naučimo da prerastete sebe.
Kurs je posvećen likovnom i ličnom izražaju u oblastima poput kompozicije, vizuelne metafore, jezik oblika, valer i boja...

Programi: Programs

PRIPREME ZA ILUSTRACIJU NA AKADEMIJI

lado_char_sheet.png

Strukovne pripreme za umetničke fakultete, za smerove: ilustracija, animacija, koncept art, karakter dizajn...

Ovo je program namenjen mladima srednjoškolskog ili starijeg uzrasta koji žele da upišu umetničke fakultete/akademije na smerove srodne ilustraciji. ilustracija, koncept art, karakter dizajn, grafika i knjiga, animacija... Naš cilj je da kroz ovaj program, buduće studente, spremimo za strukovni deo prijemnog ispita kao i akademske studije nakon njega.

Prijemni ispit za svaku školu i svaki smer se razlikuje, ipak, uvek se ocenjuju iste, univerzalne vrednosti. Osnove poput kompozicije, likovnog utiska, kvaliteta linije, grafizma itd. će uvek igrati veliku ulogu na tim ispitima, pa su pripreme za bilo koji srodni smer uvek, izuzev nekih kasnijih finesa, identične. Ovaj kurs je osmišljen da pripremi polaznike za stručne prijemne ispite, prvenstveno za smer za ilustraciju na Novosadskoj Akademiji, ali takođe za "grafiku i knjigu" i "animaciju" na primenjenoj akademiji Beograda, "vizuelne efekte" na FDU kao i bilo koji smer srodan njima poput karakter dizajna, koncept-arta itd.
Pripreme tipično traju godinu dana, doduše zbog visoke potražnje i popularnosti ilustrativnih smerova to se dokazalo retko dovoljnim. Mi zato preporučujemo pripreme od dve godine, jer se ispostavilo u zadnjih par godina da na prijemne ispite izlazi do pet puta više kandidata nego što škole primaju (za primer - Novosadska Akademija na ilustraciju prima 6 kandidata, a od 2019 pa na dalje je redovno broj izlaznika bio preko 30, ne računajući one koji nisu stigli do zadnjeg kruga). 

Programi: Programs
bottom of page