top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Vajanje sapuna

Vajanje je zahtevan umetmički proces, koji nakon stvaranja skulpture, uglavnom zahteva odlivanje u bronzi ili pečenje glinenih dela. Koriste se posebni alati i tvrdi materijali kao što su različiti metali, kamen, drvo i, naravno, glina kao lakši materijal za obradu.

Ako vaš školarac ili školarka želi da se oproba u vajanju, evo odličnog projekta! Materijal je lak za obradu, zahteva trud, ali i vežba koncentraciju, a sve što im treba već imate u kući!

S obzirom da su u pitanju deca školskog uzrasta, odavde nadalje mogu i sami da nastave:

Nađi u kući i stavi na sto na kom ćeš da stvaraš umetničko delo:

  1. Sapun

  2. Tup nož

  3. Čačkalicu

  4. Olovku

  5. Staru četkicu za zube (ako imaš)

Korak 1

Uzmi sapun u šake, pa ga obrći, prevrći, oseti koliko je težak/lagan, da li je tvrd/mekan i zamišljaj šta bi taj sapun mogao da postane.

Korak 2

Kada sapun dobije finalnu formu u tvojoj glavi, prenesi sliku iz glave na površinu sapuna. Olovkom iscrtaj linije, kako bi ti kasnije bilo lakše da vajaš. Za prvi put, neka to bude neki jednostavniji oblik


Korak 3

Uzmi sapun u jednu ruku, a u drugu tup nož. Polako, s polja ka unutra, tj. sa ivica sapuna ka sredini, kreni da skidaš delove koji su višak, delove koji su van crteža. Skidaj sloj po sloj i crtež će polako da dobija tri dimenzije. Nastavi sa vajanjem dok ne budeš zadovoljna/zadovoljan svojim delom. Čačkalicu koristi za detalje.

Ako želiš da skulptura može da stoji (na polici ili stolu kao ukras), postaraj se da dno skulpture bude ravno.

Evo kako izgleda vajanje srca od sapuna:


Ova patka je skoro gotova.


Korak 4

Kada je skulptura gotova, uzmi staru četkicu za zube i njom istrljaj skulpturu da bi skunula/o višak sapuna i mrvice.

Ako nemaš staru četkicu, možeš da izglačaš skulpturu sa mokrom krpicom.


I to je to!

Svoje umetničko delo možeš da pokloniš ili staviš na vidljivo mesto kako bi mu se svi divili. Možeš da započneš kolekciju umetničkih dela i da ih ređaš jedno pored drugog i gledaš kako se tvoja tehnika poboljšava, a mašta raste.

Evo nekoliko gotovih skulptura od sapuna:




Pročitaj još i napravi i:

648 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page