top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

SAVREMENA UMETNOST, O KOJOJ MALO ZNAMO!

Moderne skulpture širom sveta

Jako poznate skulpture, velikih gradova, za koje nikada ranije nismo čuli, a još manje, videli?!

Kada putujemo u neki, nama, nepoznat grad, znamo tačno šta želimo da vidimo kada su u pitanju jako poznate i bitne građevine, poznati parkovi, I naravno skulpture.

Ali u svetu je sve više modernih skulptura za koje mi ne znamo, a vredelo bi potražiti ih kada nam se ukaže prilika! Pripremite se za putovanja!

1. “ The Force Of Nature”

Ova skulptura, nalazi se u Dohi, koja je glavni grad Katra. Stvorio ju je italijanski umetnih Lorenzo Quinn I ona predstavlja “Majku Prirodu” kao ženu koja našu planetu vrti u krug. Prerade ove skulpture urađene su širom sveta, možete ih pronaći u: Engleskoj, Americi, Monaku I Singaporu.


the-force-of-nature

2. “ Poet Mihai Eminescu “

Ova skulptura nalazi se u Onešti, gradu u istočnom delu Rumunije. Stvorena je u čast jednog od najbitnijih poetičara Rumunije, pa je I dobila svoj naziv po njegovom imenu. On je izuzetno poštovan I u Rumuniji I u Moldaviji. Ova skulptura, posvećena njemu, posebno magično izgleda pri izlasku I zalasku Sunca.


mihai-eminescu

3. ” Freedom “

Ova skulptura, nalazi se u Filadelfiji, u Americi. Prikazuje process dolaska do slobode, na kreativan način, tako ju je I sam opisao njen creator – Zenos Frudakis.


freedom

4. “ The First Generation “ 

Skulptura koja se nalazi u Singaporu. Stvorio ju je umetnik Chong Fak Cheong, I ona je deo velike serije skulptura “ People Of The River “ koje predstavljaju istorijske događaje, širom Sigapura.


the-first-generation

5. “ Out Of Order “

Skulptura koja je takođe poznata pod imenom “ Tumbiling Telephones “. Nalazi se u Kingston na Temzi, opštini u Londonu, Engleskoj. Sastavljena je iz dvanaest telefonskih govornica koje padaju jedna na drugu, poput velikih domina. Stvorio ju je umetnik David Match, ona predstavlja kraj ere, I same pojave korišćenja telefonskih govornica.


out-of-order

ZANIMAJU VAS SLIČNI TEKSTOVI?


da li je umetnost vazna


blu blu


deca-deciji-atelje
16 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page