top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Kako da napravimo filcane loptice?

Filcanje/pustovanje vune

Filcanje ili pustovanje vune je stari zanat, ali i umetnost oblikovanja nepredene vune mršenjem niti (najčešće ovčije dlake) uz korišćenje sapuna i vode ili igle za filcanje. U procesu nema predenja vune, pletenja, štrikanja, heklanja ili tkanja.

Znamo da je filcanje došlo sa istoka, ali ne znamo tačno odakle. To je stara tradicija koja se i danas koristi u vrtićima, među nomadima u Aziji koji žive u jurtama od nabijene vune.


Filcanje/pustovanje vune je jednostavna tehnika koja ne zahteva alat i daje veliku širinu u procesu, kreativnosti i rezultatu, pa bismo mogli da kažemo da je filcanje i umetnički process. Postoji suvo filcanje koje se radi iglom za filcanje i mokro filcanje koje se radi vodom i sapunom, oduta i naziv “mokro”. Filcanjem vune možemo napraviti kape, torbe, čizme (čuvene ruske “valjenke” su napravljene tehnikom filcanja vune), vunene slike, igračke itd., a mi ćemo sada proći kroz jednostavan process pravljenja vunenih loptica tehnikom mokrog filcanja.


Ruske valjenke

Materijal koji nam je potreban:

  1. Nepredena vuna

  2. Sapun

  3. Vrela voda


Koraci:

  1. Pripremite vunu za rad tako što ćete izdvojiti tanke slojeve i od njih napraviti trake debljine oko 3-4 cm


  1. Sa jednog kraja počnite da namotavate lopticu, kao kada snežna lopta krene da se kotrlja sa vrha brda i, usput, skupljajući sneg preko kog pređe, raste i raste i tako do željene veličine (imajte na umu da će se loptica u daljem procesu filcanja još smanjiti). Napomena: namotavajte tako da loptica bude što čvršća, to će olakšati naredne korake.


  1. U vrućoj vodi rastopite sapun i napravite sapunicu.

  2. Lopticu pokrijte sapunicom i polako utapkajte sapunicu u loptu. Dodajte još sapunice i ponovite. Neka ovaj process traje nekoliko minuta.

  3. Kada se loptica malo stegne od utapkivanja sapunice, možete je nasapunjati i početi proces jačeg filcanja tako što ćete lopticu vrteti u krug između dlanova. Što duže muljate lopticu to će biti čvršća.


  1. Kada ste zadovoljni veličinom i čvrstoćom loptice, ostavite je na toplom mestu da se osuši.

A šta sa filcanim lopticama? Evo nekoliko ideja:

Viseći ukrasi



Nakit:



Podmetači:



416 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page