top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Jedino što Vam je potrebno, jeste papir!

Od sada isključivo sami pravimo ukrase! Nezavisno od toga da li želite da ukrasite kuću za vreme praznika, ili pakujete poklon, ovo je prava stvar! Ovu ručno pravljenu zvezdu, u Nemačkoj, možete videti na svakom ćošku kada je sezona praznika, ali polako postaju univerzalno popularne! Postoje dve verzije pravljenja ovih zvezda, jedna je kraća od druge, tako je i rezultat drugačiji. Prva verzija je trodimenzijalna sa svih strana, i duže se pravi, zato će ovde biti prikazan ceo proces, pa se možete zaustaviti na pola. Druga verzija ima jednu pljosnatu stranu, što je praktično za čestitke, poklone, a možda i za ulazna vrata? Kako izabrati materijal? U zavisnosti od toga koliku zvezdu želite da napravite, birate dužinu papira: – Ako želite da Vam zvezda bude veličine oko 4 cm, najbolje je da uzmete četiri papira veličine 1 x 50 cm. – Ako želite zvezdu veličine oko 6 cm, uzmite 4 papira veličine 1.5 x 50 cm, itd. – Pored toga trebaće Vam samo makaze kojim ćete iseći papir. Takođe, u slučaju da želite da zvezda visi sa nečega, konac ili sličan materijal po izboru. Imamo papir, ali kako napraviti?! Na slikama možete videti zvezdu npravljena od 4 papira koji su svi u različitim bojama, kako bi bilo lakše pratiti korake, ali boje su kompletno Vaš izbor. – Kada imate četiri papira u određenoj veličini, sve ih savijte na pola, po dužini i po dijagonali im secnite vrh jedne strane, kako bi imali šiljak sa te strane.

– Provucite svaki papir, sa drugačije strane, u neki drugi, kako bi zajedno pravili kvadrat,imate kvadrat? Sad ga možete spojiti.

– Povucite papir sa gornje, desne strane ka dole, preko donjeg papira sa desne strane. Isto tako povucite donji levi papir u desnu stranu.                         

– Povucite donji desni papir ka gore, a papir sa gornje desne strane vrhom provucite kroz već postojaće zadebljanje sa leve strane, tako da bude čvrsto.

– Uzmite papir sa donje, desne strane, na slici plave boje, i sa donje strane ga po dijagonali savijte pod uglom od 90 stepeni i povucite u levu stranu. Zatim ga ponovo presavijte pod uglom od 90 stepeni, ali ka gore. Trebalo bi da ste uspeli da dobijete rezultat koji je prikazan na levoj slici, a zatim na slici u sredini. Sada, presavijte isti taj papir na pola, po dužini – slika sa desne strane.

– Trebalo bi da vidite mali trougao sa jedne strane, kao na slici sa leve strane, za sad ga ostavite ispod, kako bi Vam bilo lakše da pratite ostale korake. Sada, uzmite papir, na slici plave boje, i provucite ga kroz prolaz drugog papira, na slici zeleni papir. Kada Vam zvezda bude izgledala kao na slikama ispod, ponovite prethodni i ovaj korak sa svakim papirom.

–  Kada zavrsite ove korake sa svim trakama, trebalo bi da Vam zvezda izgleda kao na slici sa leve strane. Zatim je potpuno okrenite, kako bi izgledala kao na slici sa desne strane.

– Sada, uzmite levu traku sa donje strane i odozdo je presavijte u levu stranu. Zatim, stu tu traku povucite ka gore, kao na slici u sredini, i kao na slici sa desne strane, presavijte je na pola po dužini.

– Provucite vrh trake, s kojom ste do sad radili, kroz prolaz druge trake, ka plavu kroz žutu, na slici. Zatim ponovite prethodni i ovaj korak sa svim trakama i potpuno okrenite svoju zvezdu.

– Ponovo gledamo prednju stranu zvezde i trebalo bi da izgleda kao na slici sa leve strane. Sada, sve trake moraju biti prevrnute na suprotnu stranu, ali tako da se ni jedna ne preklopi drugu, kao na slici, podignite jednu traku i onda provucite drugu ispod. I tako sa svakom trakom, dok Vaša zvezda ne dostigne oblik slike sa desne strane.

– Uzmite donju traku sa leve strane, po dijagonali je prevrnite ka dole, kao na slici sa leve strane. Zatim je položite da stoji uspravno, kao na slici u sredini. Zatim, uzmite zašiljni vrh iste te trake i provucite ga kroz traku sa desne strane, na slici je to traka zelene boje. Ako ne može da se provuče, zaoštrite vrh.

– Ako je sve odrađeno po planu, vrh plave trake bi trebalo da viri ispod trougla sa donje desne strane, kao na levoj slici. Vucite, na slici plavu, traku dok se ne uvije kao na slici u sredini. Zatim, ovaj i prethodni korak ponovite sa svakom trakom, zvezda će Vam izgledati kao ova na slici sa desne strane.

– Okrenite svoju zvezdu na suprotnu stranu. I sada samo ponavljamo već odrađene korake, samo na ovoj strani! Ponovo, svaku traku prebacite na drugu stranu tako da se međusobno ne preklapaju, zatim ponovite prethodna dva koraka! Zvezda će Vam izgledati kao na sledećoj slici.

– Poslednji korak! Isecite zvezdu uz trougliće na ivicama! Svaka čast!

Ako Vam se ne dopada što je ova zvezda šarena, ili suprotno, mislite da je lepa samo zato što je šarena? Evo jos par prikaza kako ove, ručno pravljene zvezde mogu izgledati. Prva slika je prikaz druge verzije, sa jednom pljosnatom stranom. Uživajte!

8 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page