top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

DA LI SU IGRALIŠTA BEZBEDNA?

Igrališta i bezbedna zabava:

Činjenica je da je vođenje dece na igrališta da se zabave jedno divno iskustvo, ali postoji I faktor brige jer može doći do povrede. Hajde da nađemo rešenje! Hajde da osiguramo igrališta kao zabavna I srećna mesta! Svako, ko je ikada bio na dečijem igralištu, može da se složi da igrališta deci, svih uzrasta, pružaju neograničenu zabavu, mesto za socijalizaciju i budjenje kreativnosti, to je nešto što je zajedničko igralištima u celom svetu.                        Ali,  se takođe možemo složiti da se tokom realizacije projekta određenih igrališta, malo manje pažnje obratilo na bezbednost, što može predstaviti veliki problem. Kada vodimo decu da se igraju, želimo da to bude vreme provedeno u zabavi! Evo par korisnih saveta uz koje možete smanjiti mogućnost povrede, a povećati zabavu, čak i kada se nađete na igralištu sa druge strane planete!

1.Igrajte se istraživača: Ako primetite da igralište nije počišćeno kako treba, ili da ima polomljenih objekata, u blizini, koji mogu dovesti do povrede. Prijavite određenu štetu, kako bi bila rešena, ako nije moguće rešiti je istog dana, ipak idite na neko drugo igralište, ili park, možda će dete želeti da ostane ili će put do tamo trajati, ali će igra biti bezbednija i samim tim, Vi bezbrižniji.

2.Imajte na umu godine deteta:

Ako ste se uputili nekom od većih igrališta, velika je verovatnoća da će biti objekata koji su namenjeni za igru dece određenih uzrasta, informišite se koja od mesta su prikladna za decu uzrasta Vašeg deteta. Ako smatrate, da je taj tip ograničavanja nepotreban, sami procenite da li Vaše detete ima dovoljno iskustva na igraištima kako bi se moglo igrati gde god poželi, jer, naravno, Vi najbolje znate na kakve sve avanture je Vaše dete spremno.

3.Posebno obratite pažnju na podlogu na kojoj se igralište nalazi:

U većini slučajeva, kada pogledate u tlo igrališta, umesto betona, videćete neki od „bezbenijih“  materijala kao što su: piljevina, guma, trava, pesak itd. Ako primetite da ima visokih penjalica, a tlo nije sastavljeno od materijala koji su bezbedni, u slučaju pada, preporučljivo je naći drugo, bezbednije, mesto za igru.

4.Oprezno ljuljanje:

Kada su u pitanju povrede na igralištima, to se najčešće dešava kada se jedno dete ljulja ne gledajući oko sebe, a istim mestom prolazi drugo dete trčeći i ne obraćajući pažnju na dešavanja oko sebe, takva situacija može dovesti do povrede. Zbog mogućnosti ovakvih događaja, skrenite deci pažnju da vode računa kada se igraju na, ili u blizini, ljuljaškama.

5.Dobro se zabavite!

Deca uglavnom vole sama, ili sa svojim vršnjacima, da istražuju na igralištima, grade, glume i žmure. Preporučljivo je imati neku zanimaciju koja bi Vam omogućila da se i Vi pozabavite dok se deca igraju , ili doći sa prijateljima. Ali, naravno, ne dozvolite da Vam bilo šta od toga preokupira pažnju, jer ipak treba pratiti dešavanja na podijumu za igru. Uživajte!

Spremni ste za zabavu! Gde god da se nađete, isti saveti važe. Sada bezbrižno obilazite svet sa decom i upoznajte druga, možda Vama zabavnija, igrališta!


deciji-atelje-decije-igraliste
6 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page