top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Blu- ulični umetnik-murali

Lepota murala je u tome, što nas iznenade. Hodamo gradom, isti ljudi, isti autobusi, znamo put već napamet, uglavnom žurimo, nešto nas nervira, nešemu se radujemo… vidi, vidi, ovo je nešto novo! Otkud sad ovo ovde?zanimljivo je, ne svidja mi se, baš je šareno, ova zgrada je bila mnogo ružna, ovo je super!… Nema veze kako smo odreagovali, ali umetnost je prisutna i hrani dušu!

Grafiti I murali su postali ravnopravni umetnički izraz, I mnogi savremeni umetnici su svoj izraz razvili upravo slikajući po zgradama…najčešće ilegalno. Blu je jedan od takvih, italijanski umetnik. Počeo je crtajući grafite sprejem i vremenom razvio svoj, jedinstveni stil, slikanjem molerskim valjkom. Njegov stil je vrlo prepoznatljiv i formati su najčešće ogromni, obuzimaju čitave zgrade.

blu blu

Beograd je imao sreću da bude jedan od 3 grada u istočnoj Evropi da dobije Bluov mural! Ako ste se nekada prošetali preko Brankovog mosta u Beogradu, sigurno ste videli ovaj mural, ogroman je i ne može da se promaši. A, ako niste, pa prošetajte se, mural se nalazi u Pop Lukinoj, na zgradi broj 6.

Beograd je davno počeo da razvija kulturu murala. ’89. je niklo mnogo murala po zgradama u centru Beograda, do sad su već izbledeli, a ako i nisu, više ih ne primećujemo, toliko smo se navikli na njih. A zapravo, neki od njih su stvarno lepi! Kao npr.moj omiljeni, u Vasinoj ulici- Branko Miljuš.  Zatim je na neko vreme napuštena ova praksa, a od 2000 malo, malo, pa nas iznenadi neki veliki šareni zid.

Obratite pažnju kada se šetate Beogradom, malo podignite glavu, možda vas neki od ovih radova oduševi…

Murali u Beogradu: #gallery-2 { margin: auto; } #gallery-2 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-2 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-2 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

69 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page