top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Zmaj od papira, štapa i kanapa

Kod nas danas jako duva, a dan je lep i sunčan, pa šta drugo nego da napravimo i pustimo zmaja! Pronašli smo vrlo jednostavno uputstvo – trebaju nam karton, grančice iz dvorišta, koje je bebac već skupio, lepljiva traka i kanap. Hajde da počnemo!

Materijal:

  1. Karton

  2. Tri čvršće grančice (jedna duža i dve kraće)

  3. Lepljiva traka

  4. Kanap

  5. Makaze

Korak 1

Isecite karton u oblik romba ili romboida. Veličina je proizvoljna, ili gledajte da se uklopi u veličine štapića.

Korak 2

Ukrstite grančice u krst i vežite ih kanapom, pa ih prislonite na karton, tako da centar krsta bude u centru romba (kao na slici). Po potrebi skratite grančice. Ako nisu dovoljno dugačke, krenite u novu potragu za grančicama ili smanjite veličinu romba. Pričvrstite grančice za karton lepljivom trakom. Proverite da čvrsto stoje.


Korak 3

Dodajte rep zmaju, tako što ćete zalepiti jednu stranu kanapa za dno zmaja, a drugi kraj pustiti da leluja slobodno. Po želji možete dodati ukrase na rep (trake u boji, mašne, komade kartona…)

Korak 4

Isecite dva komada kanapa u dužinama grančica + 5 cm, pa ih čvrsto zalepite za uglove romba, tako da idu preko grančica. Jedan kraj kanapa, direktno sa klupka, čvrsto vežite na mestu gde se zalepljeni kanapi ukrštaju (kao na slici). Drugi kraj velikodušno (kako bi mogao daleko da leti :)) namotajte na treću grančicu ili ostavite u klupku.


Korak 5

Istrčite napolje i uživajte!


Ovo uputstvo je vrlo jednostavno i brzo. Ako imate više vremena i deca su raspoložena za pravljenje, prepustite se kreativnosti.

Možete koristiti slamke umesto grančica (lepo se uklapaju jedna u drugu da bi se dobila dužina).


Možete uzeti providan papir i izlepiti ga šarenim, iseckanim transparentnim papirima ili krep pairom, da sunčevi zraci prolaze kroz njega.


Možete napraviti rep zmaju od puno šarenih traka, divno će vijoriti na vetru.

Sa kreativnošću i stvaranjem, mogućnosti su neograničene!

1,032 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page