top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Vigvam u 4 koraka

           Sva deca obožavaju šatore i kućice, negde gde mogu da se sakriju, zavuku, igraju i maštaju u miru. Za jedno popodne svom/joj detetu/deci možete priuštiti kutak samo za nju/njega/njih. Napravite vigvam, bez šivenja! Možete ga postaviti u kući, stanu ili dvorištu.

           Ono što vam treba je par sati slobodnog vremena, 4-7 štapova, kanap i čaršavi koji se trenutno ne koriste. Sjajna stvar je što vigvam lako možete sastaviti i rastaviti, a svaki deo možete koristiti za nešto drugo kad vam zatreba, jer je ovo privremeni projekat.


Materijal:

  1. 4-7 drvenih štapova oko 2 m dužine

  2. Kanap

  3. Čaršav za bračni krevet ili više manjih čaršava

  4. Ekseri i čekić ili pribadače (ako ih nemate pri ruci, vigvam možete učvrstiti i koristeći samo kanap)

Korak 1

Ovaj korak bi dosta olakšalo ako bi se uključila cela porodica. Postavite štapove u oblik vigvama koji želite. Ako vigvam pravite u dvorištu, možete iskopati rupe na mestima gde će letve stajati kako biste ih učvrstili.

Korak 2

Kada ste odredili gde će koji štap da stoji, ukrstite ih pri vrhu u visini koje će vigvam biti, tako što ćete ih čvrsto uvezati kanapom.


Ako imate alat za bušenje rupa u drvetu, možete probušiti rupe i provući kanap kroz rupe u štapovima.


Osnova je gotova!

Korak 3

Prekrijte osnovu čaršavom, pa ga nameštajte dok čaršav ne pokrije sve delove osim otvora. Ako treba, koristite više čaršava.


Korak 4

Od vrha ka dnu, čaršav učvrstite pribadačama ili ekserima, tako što ćete ga pričvrstiti za drvene grane.


Vigvam je gotov! Neka igra počne!


Dodatna ideja:

Ako nemate velike čaršave, a imate puno komada tkanine koji vam ne trebaju, možete njih iskoristiti za ovaj projekat. Princip je isti, jedino što će vam trebati više vremena i više pribadača. Krenite od vrha ka dnu, obmotavajte vigvam u krug, jednim po jednim komadom. Svaki komad tkanine pričvrstite na nekoliko mesta.


Pročitajte i napravite i:

39 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page