top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Vetrenjača od papira, olovke i špenadle

Sumoran je dan, a voleli biste da izbegnete da deca sede ispred ekrana.

Evo brzog rešenja za igru!

Vrteška od papira, olovke i špenadle!

Sve što već imate u kući!


Materijal:

  1. Papiri u boji


  2. *Predlog: iskoristite stranice nekog starog časopisa. Prednost ovakvog papira je ta što je papir izdržljiviji i šaren je sa obe strane.


  3. Olovka sa gumicom na vrhu

  4. Špenadla

  5. Lenjir

  6. Skalpel

  7. Klješta


Korak 1:

Na papiru izmerite kvadrat ivica 15 cm i isecite ga.

Korak 2:

Olovkom i lenjirom iscrtajte dve dijagonalne linije, od ugla do ugla. Dobićete dve linije koje se seku u centru kvadrata i prave četiri trougla. Označite centar kvadrata i tačke na linijama, na 7 cm udaljenosti od svakog ugla. Skalpelom isecite po linijama od uglova do označenih tačaka. Izbrišite osstatke olovke, ali neka ostane označen centar.



Korak 3:

Špenadlom probušite rupicu u centru i na ostalim tačkama koje su prikazane na modelu. Polako savijajte uglove sa rupama ka rupi u centru. Nemojte presavijati papir, samo ga lagano iskrivite, toliko da se rupe poklope na sredini. Savijajte uglove, jedan za ddrugim, redom, u smeru kazaljke na satu. Kada sus vi na mestu, špenadlom prođite kroz sve rupe i spojite ih.

Korak 4:

Vrhom špenadle na kojoj je vrteška, prođite kroz gumicu na vrhu olovke. Ostavite malo prostora između papira i gumice kako bi se vrteška lakše vrtela. Klještima savijte oštar vrh koji viri.  I vrteška je spremna za zabavu! Duvajte u nju da biste je pokrenuli ili izađite napolje na vetrovit dan i vrteće se kao luda!



Ideja:

Napunite teglu bombonama i papirnatim vrteškama i eto brzog rešenja za žurku!


Pogledajte još i:

2,312 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page