top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

SPAJAMO BOJE, PRAVIMO PASTELIN!

Učimo kako nastaju boje uz plastelin!

Ovo je što bi se reklo “dve muve jednim udarcem“ projekat! Prethodna rečenica se odnosi na činjenicu da ovim projektom dobijamo dolične rezultate u dva različita aspekta, uz samo malo truda, a puno zabave! Kako? Prvo što radimo jeste pravimo našu kućnu varijantu, a time i prirodnu, plastelina. ( možete i kupiti plastelin, ako Vam je ta opcija privlačnija ) Zatim isti taj plastelin bojimo u par osnovnih boja.

Možete ga bojiti različitim tipovima boja koje su u tečnom stanju, ili bojama za kuvanje ( preporučljivo kada su u pitanju mala deca, jer može doći do toga da stave plastelin u usta ). Kada dobijete više delova plastelina koji su u različitim bojama, spajate plastelin od dve boje koje kada se spoje prave treću, novu, boju! Deci je dovoljan plastelin sam po sebi, vrlo bitan faktor je da je prirodan, jer ćete znati sadržaj plastelina sa kojim se Vaše dete igra, jer ste ga zajedno i napravili. Veliki “bonus“ kada je ovaj projekat u pitanju, jesu boje! Ovim projektom, Vaše dete, će na zanimljiv način i kroz igru, naučiti koje sve mogućnosti postoje kada je reč o spajanju dve različite boje, i samim tim stvaranju novih! Nije samo zabavno, već je i informativno. Takođe, veliki uticaj ima činjenica da je sve apsolutno prirodno!

Šta nam je potrebno da bismo napravili plastelin? – Dve šolje vode – Dve supene kašike kokosovog ulja ( ili drugo biljno ulje ) – Jedna šolja soli – *izborno* Vinski prašak za pecivo, pomaže da plastelin što duže traje ( možete ga pronaći u Dm prodavnicama ) – Dve šolje brašna

Kako pravimo plastelin? Neverovatno je prosto! – Uzmite jednu šerpu i u njoj spojite sve prethodno navedene materijale, koji su Vam potrebni kako bi napravili plastelin. – Smesu bi trebalo da grejete na ringli, dok ne primetite da je topla.

– Smesu smestite u neku veću činiju i ostavite je da se ohladi. – Kada je Vaša smesa dovoljno ohlađena, trebalo bi da bude manje lepljiva. Ako se još uvek preterano lepi za prste, dodajte još malo brašna i pomešajte sa, sad već spremnim, plastelinom!

Kako bojimo plastelin? Od boja jedino što Vam je potrebno jesu PLAVA, ŽUTA i CRVENA!

– Razdvojite svoj pastelin na tri dela, preporučljivo je staviti ih u različite činije. – Izaberite jednu od tri činije plastelina i u nju dodajte jednu od, prethodno navedenih, boja. * Boje dodajete isključivo u tečnom stanju *

– Jednu kafenu kašičicu boje sipajte u činiju sa plastelinom. Zatim rukama mešajte i “gnječite“ plastelin dok svaki deo ne poprimi boju. – Isto to ponovite sa preostalim bojama i činijama punim plastelina.

Uspeli ste! – Sada bi trebalo bi da imate tri komada plastelina:

Jedan plave boje Jedan žute boje Jedan crvene boje – Spajajte boje kako god poželite, i obratite pažnju na nove boje koje se pojavljuju kao rezultat spajanja dve različite! Dobro se zabavite!

21 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page