top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

SLATKISI I NAUKA!

Slatki eksperiment

Za ovaj eksperiment korišćeni su slatkiši, a i ishod, sam po sebi, je veoma sladak!

Za razliku od starijih eksperimenata u kojima su deca bila predmet testiranja, a nije se obraćala pažnja na etičku ispravnost, ovaj eksperiment nema apsolutno nikakav negativan uticaj, čak šta više deca dobijaju slatkiše učestvovanjem!

Originalno, ovaj eksperiment zove se “The Stanford marshmallow experiment“ ili, kao na youtube-u “Marshmallow test”. Eksperiment osmislio je Walter Mischel, psiholog, koji je kasnije postao profesor na Stanford Univerzitetu. Istraživanja je vršio zajedno sa svojim najstarijim studentima, kasnih 1960ih godina i ranih 1970ih godina.

Kako su istraživanja izgledala? Detete se smesti u stolicu i dobije slatkis, ali može da napravi odloku: Da li želi da pojede jedan slatkiš odmah? Ili želi da sačeka neki, ne previše dug, period ( uglavnom oko 15 minuta ili manje ) i da, time, dobije još jedan slatkiš?

Kasnija istraživanja su pokazala, da su se deca, koja su bila sposobna da sačekaju drugi slatkiš, kasnije u životu bolje pokazala, kada je reč o testovima I drugim školskim aktivnostima. Pokazano je das u gledali “celokupnu sliku”, a ne samo ono što im se u trenutku pokazalo kao zadovoljavajuće.

Ovaj eksperiment je veliki hit u americi, čak su I pravljene majice I šolje sa natpisom “ Don’t eat the marshmallow!”. Još jedna zabavna činjenica jeste da je ova tema pomenuta u poznatoj američkoj TV seriji za decu “Sesame Street”.

Možete da pogledate I sam primer jednog od eksperimentata! Uživajte u slatkoj zabavi!

20 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page