top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Perlice od papira

Za ovaj projekat vam treba manje od sat vremena, a sve sastojke možete pronaći kod kuće i u najbližoj knjižari. Divno je što može da učestvuje cela porodica, a sigurno je da će i deca i odrasli satima uživati u eksperimentisanju sa oblicima i bojama i napraviti nekoliko unikatnih komada nakita. Deca će stvarati svojim rukama, razvijati finu motoriku i koncentraciju, a odrasli će stvoriti nekoliko jedinstvenih poklona.


Materijal:

  1. Papir (papir u boji, stari crteži, beli papir koji ćete naknadno iscrtati…

  2. možete iskoristite komade papira od nekih ranijih projekata, novine (za tanje perlice), časopise (za šarene perlice) – reciklirajte

  3. možete koristiti samolepljivi papir, u tom slučaju vam ne treba lepak i process je jednostavniji, pa je zgodan za mlađu decu.)

  4. Lenjir

  5. Olovka

  6. Makaze

  7. Četkica

  8. Lepak za papir

  9. Tempere (ako želite dodatno da ukrasite perlice)

  10. Čvršći konac (za narukvicu ili ogrlicu)


Korak 1

Perlice se prave od dugih traka papira. Oblik i dužina perlice zavisi od oblika trake i širine njene osnove. Ako želite da perlica bude 1 cm dužine, onda će osnova papirnate trake biti 1 cm. Širina perlice zavisi od dužine trake, što je traka duža, to će perlica biti deblja. A oblik trake određuje oblik perlice, pogledajte kako:






Korak 2

Kada ste  izabrali oblik, širinu i dužinu papirnate trake, vreme da odredite vrstu papira (deblji papir, novine, stari crtež, samolepljivi papir, papir u boji…)

Korak 3

Lenjirom i olovkom na papiru iscrtajte željene oblike, pa ih isecite makazama.



Korak 4

Četkicom premažite traku lepkom, od špica do 2 cm od osnove. Neka osnova ostane nenamazana, zbog narednog koraka.


Korak 5

Na olovku namotavajte traku od osnove ka špicu, lagano, kako biste postigli oblik koji želite, a kako bi se lepak lepo rasporedio.


Korak 6

Ostavite perlicu da se osuši, pa je skinite sa olovke. Na jednoj olovci može da se suši više perlica.


Korak 7

Kako biste napravili ogrlicu, narukvicu ili viseći ukras, nanižite perlice na konac ili kanap. i ovde eksperimentišite sa redosledom perlica, odnosom boja i oblika.






Dodatne ideje:

  1. Eksperimentišite sa bojenjem papira. Skoncentrišite se na ivice papirnatih traka, jer su one jedine koje će se videti na gotovoj perlici. Napravite svoj dizajn perle. Neka svaka perla bude unikatna.

  2. Gotove perlice premažite još jednom lepkom pa ih pospite šljokicama.

  3. Gotove perlice premažite lakom za nokte.





Pročitajte i napravite i:

268 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page