top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

OD LIMUNA DO VULKANA?!

Kiseli vulkani?!

O čemu je reč? O lakoj, a neverovatnoj zabavnoj aktivnosti. Samo,morate biti spremni da napravite nered. Ali, lep, umetnički nered. Jer sama reč “vulkan“ već govori o sređivanju koje sledi zabavi! Ali, ništa ne brinite, vredno je toga!

Šta Vam je potrebno od materijala?

– limun ( preporučljivo je uzeti dva limuna po vulkanu )

– soda bikarbona – boje u tečnom stanju ( mogu biti i boje za kuvanje ) – štapić ( može biti od sladoleda ) – deterdžent za sudove – podloga na kojoj ćete vršiti ekperiment

Kako napraviti?


* Prvi korak je isključivo za odrasle * – Isecite tanak sloj sa donje strane limuna, kako bi izravnali njegovu površinu, da bi čvrsto stajao na stolu i ne klatio se – Sa gornje strane isecite malo dublje u obliku kruga ( kao na slici ) * Limun isecite na pola, ako pravite manji vulkan * – Uzmite drugi limun i iscedite ga u neku posudu, odložite je sa strane – Uzmite udubljeni limun i štapićem “ cedite “ sok sa ivice limuna ( pazite da sok ostane unutar limuna i da imate udubljenje po serdini, kao na slikama ) – Dodajte par kapljica boje u limun ( nemojte razvodnjavati boje kako bi bile tečnijeg oblika ) – Zatim, iscedite deterdžent za sudove u limun ( ovo je izborni korak, ali povećava balončiće i pomaže d duže traju )

– Dodajte punu kašiku soda-bikarbone. Time bi trebalo da ste aktivirali vulkan! – Svojim štapićem mešajte sve sastojke koje ste naknadno dodali sa limunovim sokom – Da bi ponovili ili uvećali efekat, dodajte jos soda-bikarbone, deterdženta, boja i limunov sok koji ste ostavili u posudi sa strane. – Mešajte kako bi povećali efekat! Uspeli ste!


Kako smo dobili ovakav efekat?! – Limunski sok u sebi sadrži kiselinu koja kada dođe u kontakt sa soda-bikarbonom, reakcijom gradi ugljen dioksid i natrijum citrat, koji čine da tečnost krene da peni i stvara balončiće!

* Preporuka * – Ako želite sebi i deci da napravite, zabavno i penušavo piće, samo dodajte malo soda-bikarbone! Efekat će Vas oduševiti!

bojezakuvanje


baloncici


soda-bikarbona
42 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page