top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

NOVOGODIŠNJI EKSPERIMENTI KOD KUĆE, BEZ TROŠKOVA!

Dobro se zabavite sa svojom decom, sa sastojcima koje imate kod kuće!

Ovo su dva zabavna eksperimenta koja ćedoprineti prazničkoj atmosferi u Vašem domu! Zabavno je, vrlo lako, a sastojke već imate kod kuće! Sa činjenicom da ove godine sva deca obožavaju likove iz poznatog crtanog filma “ Frozen “, prvi eksperiment će sa sigurnošću biti vrlo zabavan Vašoj deci, ali ne brinite, i Vama! A drugi eksperiment je pogodan za bilo koji tip proslave, verujem da ćete ga praktikovati i za druge prilike, sve će Vam biti jasno nakon par koraka!

Zaleđeni balončić:


zimskibaloncic

Jedino što Vam je potrebno za ovaj eksperiment jeste malo tečnog deterdženta ( ili sapunice bilo kakvog tipa, koja stvara malo veće balončiće ) i hladno vreme napolju!

Šta radimo sa deterdžentom?

Jedino što treba da učinite jeste da naprvite balončić od pene deterdženta ( pomešajte deterdžent sa vodom i dunite par balončića ) ali je bitno da to radite napolju, na hladnom vremenu.

Zašto?!

Kada je temperatura ispod 0 stepeni, balončići u dodiru sa istom tom hladnoćom, polako će krenuti da se zaleđuju. Gledajte zanimljivi proces zaleđivanja balončića. Ako nije dovoljno hladno, pomozite se snežnom pahuljicom. Smestite jednu snežnu pahulju na svoj balončić, ona će se stopiti s njim i samim tim ubrzati proces smrzavanja balončića.

Uživajte u zimskom kraljevstvu koje ste sami napravili!

Baloni bez gravitacije!


baloni

Šta vam je potrebno od materijala?

  1. Baloni

  2. Prazna plastična flašica

  3. Kašičica

  4. Levak

  5. Sirće

  6. Prašak za pecivo

Kako da počnemo?

  1. Korišćenjem levka sipajte 2-3 kašičice praška za pecivo u balone

  2. Napunite 1/3 flašice sirćem

  3. Smestite balonna vrh bočice ( kao na slici ), sami će početi da se naduvavaju

Kada vidite da Vam je balon spreman, uzmite bilo koji sintetički materijal i protrljajte ga o balon kako biste stvorili naelektrisanje i približite ga plafonu kako bi tu i ostao. Vaš balon će ostati smešten uz plafon minimum pet sati. Uživajte na proslavi, nadam se da ste se dobro zabavili!

31 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page