top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Narukvice prijateljstva

Pomislite na neku dragu osobu. Baš bi bilo lepo da joj nešto poklonite. I to nešto što ste sami napravili!

E pa onda je vreme da pronađete tanji kanap u dve lepe boje i napravite narukvicu prijateljstva!

Pravljenje narukvica je zabavno za sve uzraste i sa velikim izborom tehnika i različitih čvorova, svako može da napravi narukvicu! Ne samo da je lepa i zanimljiva, već ima posebno značenje za vas i osobu kojoj je namenjena.


Materijal:

  1. Tanji kanap ili deblja vunica ili konac za vez

  2. Makaze

  3. Perlice (po želji)

  4. Dugme(po želji)

Tehnika:

  1. Spojite dve boje konca u jednu nit i izmerite je da bude malo duža od 5 dužina obima zgloba ruke ili 60ak cm. Jedna dužina je osnova oko koje se vezuju čvorovi, četiri dužine se koriste za rad.

  2.  Izmerenim koncem izmerite obim zgloba, na tu dužinu dodajte 3 cm i na toj dužini vežite čvor.3. Čvor dobro pričvrstite selojtepom za neku stabilnu površinu ili provucite kroz olovku koju ćete držati između kolena ili zihernadom prikačite na jastuk ili neku drugu mekanu površinu ispred koje ćete se hobirati. Bitno je da je vama udobno i praktično za rad.

4. Krenite od čvora koji je fiksiran. Kraće niti dužine obima zgloba stavite u sredinu (to će biti centralna nit), a duže niti, jednu boju sa leve strane, a drugu boju sa desne strane centralne niti.


5. Naizmenično vezujete čvorove oko centralne niti sa leve strane (jednom bojom), pa sa desne (drugom bojom), dok ne dobijete željenu dužinu. Evo kako izgleda čvor:

a) tehnika 1 – jedan čvor


b) tehnika 2 – dupli čvor6. Kada ste dobili željenu dužinu, spojite sve niti u jednu i vežite u čvor. Po želji možete dodati perlice i ispid njih vezati još jedan čvor. Ispod čvora ostavite 6-7 cm konca za vezivanje narukvice, a višak isecite. Ili nakon čvora dodajte dugme za kačenje narukvice, vežite još jedan čvor ispod i isecite višak konca.


Kada budete vezivali narukvicu dragoj osobi na zglob, neka zamisli želju!


Značenje narukvice prijateljstva

Narukvica prijateljstva se poklanja kao znak naklonosti . Nosi se na ruci oko zgloba kao simbol dugoročnog prijateljstva. A neke od boja opisuju karakter drage osobe:

Roze – za nekoga ko je drag, dobar, prijatan

Crvena – za nekoga ko je iskren

Narandžasta – za nekoga ko je energičan

Žuta – za nekoga ko je veseo, razdragan

Zelena – za nekoga ko je odgovoran

Plava – za nekoga ko je odan.


Šta je narukvica prijateljstva?

To je ručno napravljena narukvica namenjena posebnoj osobi. Narukvica prijateljstva je uglavnom napravljena od nekoliko različitih boja debljeg konca, koji su vezivani različitim tehnikama makramea i vezivanja čvorova. Najčešće ih prave tinejđeri, pa ako imate nekoga tog uzrasta u kući, evo sjajne zabave koja aktivira prste i nervne završetne u jagodicama pa samim ti i moždane vijuge.

Tehnika izrade narukvice prijateljstva je relativno jednostavna, ne zahteva poseban alat, kao ni skupe materijale, pa je idealna aktivnost za svakoga.

619 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page