top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Napravite buket koji se ne suši!

Približava se Dan zaljubljenih, a kako ne podržavam branje i sečenje cveća, pripremila sam projekat izrade cveća od papira, koji će nedeljama nakom dana Svetog Valentina stajati sveži u saksiji bez vode.

Materijal:

  1. Krep papir u zelenoj, žutoj i roze boji

  2. Lepak za papir ili papirnati selotejp

  3. Tanka žica (po mogućstvu, zelene boje)

  4. Komadić pamučne vate ili stare tkanine

  5. Bela tempera i tanka četkica

  6. Marker ili flomaster narandžaste boje

  7. Makaze


Prvi korak:

Od zelenog krep papira isecite kvadrat 5×5 cm i u sredini, tankom četkicom i belom temperom iscrtajte zvezdicu.


Drugi korak:

Od žutog krep papira isecite pravougaonik dužine 20 cm i širine 3 cm. Ivicu, celom dužinom, ali samo sa jedne strane, obojite narandžastim flomasterom. Ovaj detalj će cvetu dati realističniji izgled. Počev od obojene strane secite papir do 0.5 cm od kraja neobojene strane, opet, ceom dužinom, tako da se dobiju fronclice, ali da sve ostanu jedna celina (kao na slici). Malo uvijte ivice tako što ćete ih obmotati oko olovke, kao oko papilotne.


Treći korak:

Obmotajte pamučnu vatu/komad tkanine oko jednog kraja žice. Umotajte pamuk/ tkaninu u zeleni kvadrat sa zvezdicom, stvarajući pupoljak. Zalepite lepkom ivice u dnu pupolja a oko žice, tako da drže lopticu koju ste napravili ( za ovaj korak se selotejp od papira pokazao kao najbolje rešenje, ako koristite lepak, moguće da će vam trebati malo jači lepak od lepka za papir).


Četvrti korak:

Žuti papir sa fronclama, takođe, zalepite u dnu pupoljka, skroz oko pupoljka i oko žice, tako da su fronce sa gornje strane i da okružuju pupoljak, a da su krajevi uvijeni na unutra.


Peti korak:

Od roze krep papira isecite 9 latica oblika kao na slici ispod. Mere za latice su, otprilike, 3.8 cm x 5 cm. Blago uvijte ivice između palca i kažiprsta.



Šesti korak:

Zalepite latice za dno pupoljka, ispod žutih latica, oko žice….


…i cvet je procvetao!


Napravite ih još u drugim bojama za šareni buket!


Ili za aranžman za romantičnu večeru!


Pročitajte i napravite još i:

25 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page