top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Lutke koje deca mogu sama da naprave!

Možda ste pravili lutke od vune ili listova kukuruza kada ste bili mali. Možda vam ih je pravila baka. Ono što je divno u vezi ovim lutkama jeste što su vrlo jednostavne za izradu i potrebni su samo vuna i makaze! Školarci ih mogu izrađivati samostalno i uživati u igri lutkama koje su sami napravili, a ako misle da su veliki za igru lutkama, mogu ih pokloniti mlađoj braći i sestrama, koji će zasigurno uživati. Što je još bitnije, deca će biti u kontaktu sa prirodnim materijalima, a ne sa bezličnom plastikom. Ovo je jedno osveženje u vreme igrica na kompjuterima i aplikacijama za decu na tabletima.


Trebaće vam:

  1. Predena vuna

  2. Makaze

  3. Komad čvršćeg kartona ili nešto drugo na šta ćete namotavati vunu (opciono). Mi smo namotavali na šaku :).

Koraci:

  1. Namotajte vunu oko šake ili kartona onoliko debelo koliko želite. Mi smo namotali oko 20 puta. Imajte u vidu da broj namotaja zavisi i od debljine vune.

  1. Svucite namotanu vunu sa šake/kartona.

  1. Prosecite krugove vune na jednom mestu, tako da dobijete komade vune iste dužine.

  1. Glavu ćete napraviti tako što ćete, vunu koja je presavijena na pola, čvrsto vezati novim komadom vune oko 1,5 cm od vrha presavijenog dela. Dobili ste vrat.

  1. Ruke i srednji deo tela ćete napraviti, tako što ćete ostatak vune, koja se nalazi ispod glave, podelite u tri dela, kao kada pletete kiku. Neka srednji deo bude deblji od druga dva, to će biti srednji deo tela i, kasnije, noge. Dve gomilice vune sa strana će biti ruke.

  2. Grudni koš nastaje kada novim komadom vune vežete srednju gomilicu 1,5 cm ispod vrata.

  3. Stomak će se zaokrugliti kada novim komadom vune vežete srednju gomilicu 1,5 cm ispod grudnog koša.

  1. Ruke napravite tako što ćete isplesti dve kike i vezati ih pri kraju.

  1. Ostatak vune ispod struka možete podeliti na dva dela i, takođe, isplesti par kika I lutka je dobila noge. Ili možete ostaviti vunu da leluja kao suknja.

  2. Podšišajte krajeve da budu jednaki.

  3. Napravite ih nekoliko, znamo da je zarazno!


Pročitajte još i:

160 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page