top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Košulja izvezena srcem

Svi želimo da omiljenu odeću nosimo zauvek. Kada vam omiljeni komad odeće dosadi, ali biste ga i dalje rado nosili, osvežite ga nekim detaljem koji ste sami dodali. Ako želite da obnovite svoj garderober, zašto da trošite novac, kada možete da reciklirate? Ako pripadate grupi ljudi koja ništa ne voli da baca, pretvorite neželjenu ili staru košulju u glavni odevni komad za Dan zaljubljenih kroz lak i zabavan projekat.

Materijal:

  1. Košulja sa kragnom

  2. Konac za vez (u boji po želji)

  3. Igla za vez

  4. Kreda

  5. Makaze

  6. Lenjir (po želji)

Postupak:

  1. Ispeglanu košulju stavite na ravnu površinu i zakopčajte dugmiće. Pored dugmića, kredom povucite uspravnu liniju, celom dužinom košulje. Linija ne mora biti prava, po vašoj želji može krivudati. Odaberite gde će biti srce, tu “prekinite” liniju i dodajte srce između dva kraja linije (kao na slici).


  1. Izmerite dužinu košulje, dobijenu dužinu pomnožite sa 2 i na to dodajte 10 cm – toliko konca će vam trebati da izvezete liniju sa srcem (ako je košulja dugačka 40 cm, trebaće vam 90 cm konca za vez – 40×2+10=90). Isecite konac na tu dužinu.

  2. Provucite konac kroz iglu i vežite čvor na kraju konca. Iglom prođite kroz košulju, sa zadnje strane ka prednoj, oko 0,5 cm od vrha košulje. Ovo je početak veza.


  1. Nastavite vez preko linije iscrtane kredom koristeći dupli bod.


  1. Kada stignete do srca, pratite liniju koja se krivi i postaje srce. Ne menjajte bod. Kada izvezete srce, nastavite da vezete liniju bez prekidanja niti.


  1. Kada završite vez, vežite čvor na koncu, ali sa zadne strane košulje, tako da se čvor ne vidi kada nosite košulju.

  2. Vreme je da se pozabavimo kragnom. Isti postupak ćemo primeniti ovde. Po ivici kragne iscrtajte liniju kredom. Izmerite dužinu linije. Isecite konac na duplu izmerenu dužinu, plus 10 cm. Sa jednog kraja počnite vez koristeći dupli bod dok ne stignete do drugog kraja kragne.

  3. Na kraju vežite čvor sa zadnje strane kragne, tako da se ne vidi kada nosite košulju. Proverite da li je vez uredan. Možete koristiti iglu da malo pomerite konac i ispravite izvezenu liniju.


Ovu jednostavnu ideju za vez možete koristiti samo kao osnovu i po želji i inspiraciji dodati druge jednostavne motive kao što su krugovi, baloni koji izlaze iz linije ili ubacite nekoliko boja konca. Dupli bod je odlično rešenje za minimalistički stil kojim odiše ovaj projekat.

        Uputstvo za dupli bod:


Dupli bod je najčešći bod u vezu, idealan je za iscrtavanje formi. Iglom prođite kroz tkaninu u tački 1 sa zadnje strane tkanine ka prednjoj. Sada sa prednje u tački 2 provucite konac ka zadnjoj strani. Izvucite iglu ka prednjoj strain tkanine u tački 3, pa se vratite na tačku 1 i provucite iglu ka zadnoj strani.


5 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page