top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Igra memorije specijalno za vašu porodicu

Porodična igra memorije


Za ovakvo jedno hladno, hladno, zimsko popodne, nakon napornog radnog dana ili sankanja u parku (ko je imao sreće da ulovi malo snega) idilično je da se ušuškamo u kući, gledamo zimu kroz prozor i, uz čaj, igramo neku društvenu igru sa svojom porodicom.


Ako imate malo više vremena, pre igranja, napravite sami svoju igru i svi se zajedno zabavite. Neka to bude neka jednostavna igra i za igranje i za pravljenje, recimo, igra memorije. I to sa slikama koje su drage i bitne vašoj porodici.


Projekat br. 1


Šta vam je potrebno:


Podloga (karton ili deblji papir, pluta)


*Alternativni predlog: ako želite odmah da se bacite u posao, a nemate kartona, pronađite u kući nešto čega imate 20 ili 30 komada, da vam ne treba, a da po tome može da se lepi ili crta ( npr. poklopci od tegli, podmetači za čaše). Važno je da sa jedne strane svi budu iste boje i bez drugih oznaka kako se ne bi razlikovali.



Papir


Bojice ili vodene boje/tempere


Makaze/skalpel


Lepak


Lenjir



Postupak:


Lenjirom, na kartonu, izmerite 20 ili 30x 6x6cm kvadrata. Izvucite linije nekom bojicom kako biste lakše i preciznije isekli karton skalpelom. Isto to uradite i na papiru.


Skalpelom ili makazama isecite karton i papir na 6x6cm kvadrate.


Podelite papirnate kvadrate u parove.


Papirnate kvadrate podelite između sebe i neka svako nacrta nekoliko crteža/pojmova koji ga asociraju na porodicu. Svaki crtež treba da ima par. Crteži koji su par, treba da budu što sličniji.


Crteže zalepite na tvrđu podlogu.

*Ako je karton svetle boje, možete crtati/slikati direktno na njemu. U tom slučaju preskočite korišćenje običnog papira.


Igra može da počne!

Projekat br. 2:


Ako želite da napravite igru, za svoju porodicu ili kao poklon dragoj osobi, a da bude lična i baš posebna, odvojite malo više vremena.


Šta vam je potrebno:


Podloga (karton ili deblji papir, pluta)


Fotografije (10 ili 15 parova istih fotografija), veličine 6×6 cm


Makaze/skalpel


Lepak


Lenjir



Postupak:


Odaberite 10 ili 15 omiljenih fotografija iz porodične kolekcije, ako pravite igru za sebe ili fotografije koje su važne osobi kojoj pripremate poklon.


U programu za obradu fotografija odredite veličinu fotografije da odgovara merama 6×6 cm.

Ili bez kompjuterske obrade, nakon izrade, fotografije ručno isecite na veličinu 6×6 cm.


Izradite fotografije. Svaku fotografiju uradite u duplikatu. Svaka od 10 ili 15 fotografija treba da ima par koji joj je identičan.


Lenjirom, na kartonu, izmerite 20 ili 30x 6x6cm kvadrata. Izvucite linije nekom bojicom kako biste lakše i preciznije isekli karton skalpelom.


Skalpelom ili makazama isecite karton na 6x6cm kvadrate. Podelite kvadrate u parove (treba da bude 10 ili 15 parova).


Zalepite fotografije na podlogu.

I imate jedinstvenu igru koju ste sami napravili!






7 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page