top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Zašto je muzika bitna za decu?

Deca ne moraju ni da prohodaju, niti propričaju, da bi osetetila muziku i ritmove?!

Često možemo videti da deca imaju različite reakcije na različite tipove melodija i ritmova. Čak i dok je jako malo, možete primetiti da li Vašem detetu prija određena pesma, ili ne. Čak i bebe u stomaku često reaguju na melodije. Samim tim se deca vezuju za određene pesme koje ih podstiču da se vesele, smeju i ,naravno, da đuskaju. A loše reakcije ostavljaju za pesme koje ih uznemiravaju. Možda se zato i kaže da je muzika univerzalni jezik? 

Možete saznati šta Vašem detetu prija, a šta ne, bez ijedne reči. Nezavisno od toga kojim jezikom govorite. A i Vi sami, gde god da se nađete u svetu, čak i ako ne razumete jezik ljudi čiji grad ste posetili, melodija i ritam su nešto čemu se svi raduju i što svi razumeju!

Činjenica je da je muzika bitna iz mnoštvo razloga, ali evo par primera kako ona, pozitivno, utiče na razvitak Vašeg deteta:

– Poboljšava pamćenje – Obrađuje se u obe moždane sfere i stimuliše ih – Pomaže u gradnji vokabulara – Podiže samopouzdanje – Pozitivno utiče na raspoloženje – Pomaže pri spoznavanju sopstvenih i tuđih emocija – Podstiče decu da budu otvorena I  da budu socijalno aktivna – Kada je u pitanju sviranje instrumenta, uči nas strpljenju i redovnom radu – Pomaže nam da upoznamo sebe i svoje talente – Ritmovi su osnova za razumevanje zakonitosti brojeva, tako nam pomažu sa matematikom Kako navići decu da im slušanje muzike bude svakodnevna aktivnost? 

muzika-pozitivno-utice-na-decu

– Ako pred spavanje deci čitate priče, pokušajte povremeno da ih zamenite sa nekom lepom uspavankom, ili da priču pevate ili pričate uz neku lepu melodiju – Igrajte se bubnjara dok kuvate, sa drvenim kašikama, štapićima, itd. – Spremite jednom nedeljno, svako po jedan performans, zajedno se zabavite – Smislite neke lake, a zabavne pesmice koje biste mogli da pevušite sa decom, dok se oblače, peru zube, itd. Vašem detetu su najverovatnije poznate pesme današnjice I pesme koje Vi puštate kod kuće. Pored svakodnevne muzike, preporučljivo je, ako to već ne radite, da deci povremeno puštate Mozzart-ove klasike. Evo primera šta im možete puštati kao uspavanku:

61 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page