top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Vez na kartonu – deca uče da šiju

Deca mogu šiti i raditi vez već sa tri godine! To je za njih igra! Naravno, uz odgovarajuće i bezbedne materijale i dobru metodiku. Neka od malih nogu savladaju lepu i, skoro svakodnevno, potrebnu veštinu. Neka su samostalni i sposobni!

Pomozite im u tome, evo kako:


Materijal:

  1. Lep komad kartona

  2. Konac za vez u bojama po vašoj želji

  3. Igla za vez (sa tupim vrhom za decu)

Korak 1

Oblikujte karton kako želite. Pa iglom izbušite rupe u kartonu.

Opcija 1 je da napravite rupe uzduž i popreko na svakih 0.5 cm za spontani vez i umetnički podsticaj.


Opcija 2 je da olovkom iscrtate crtež koji dete želi da izveze i rupe napravite po linijama crteža, na svakih 0.5 cm. Kada su sve rupe napravljene, obrišite ostatke olovke.


Korak 2

Provucite konac kroz iglu. Ovo možete uraditi vi, za mlađe dete, a starija deca mogu i sama. Neka konac bude duplo namešten, tako da igla bude na sredini konca, vežite čvor na krajevima kako biste ih spojili.

*Za prvi put, dalje korake možete uraditi vi dok dete gleda, kako bi upilo novu tehniku. Još bolje, radite paralelno, svako sa komadom kartona u rukama – u tom slučaju vam treba duplo svog materijala.


Korak 3

Uzmite karton i odredite koja će biti zadnja strana (ona koja neće biti vidljiva na završenom radu). Provucite iglu i konac kroz prvu rupu sa zadnje strane ka prednjoj, ali neka čvor ostane sa zadnje strane. Pa kroz drugu rupu, vratite iglu i konac ka zadnjoj strani i provucite ih kroz prsten između čvora i kartona. Sada ste učvrstili konac za karton.


Korak 4

Nastavite da provlačite iglu i konac kroz rupe spontano ili po unapred određenoj putanji.Korak 5

Čvorove vezujte sa zadnje strane kartona, kako ne bi bili vidljivi. Konac koji je višak provucite ispod čvorova da ne visi.


Uživajte!

Ideje:

Ručno izvezene čestitkeOgrlica na poklon


Pogledajte i napravite zajedno i:

216 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page