top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

SO NIJE SAMO ZAČIN?!

Šarene skulpture od soli?!

Oblikujemo so, kako god poželimo, a posle je i bojimo! Deci, kada su na moru, najzabavniji deo dana jeste igranje u pesku i pravljenje zamkova, kolačića, itd. Istu zabavu možete imati na svakodnevnom nivou uz malo soli! Ovo je kreativna aktivnost, a zabavna za celu porodicu. Zato spremite zalihe soli jer kad jednom napravite nešto lepo, nećete dugo čekati da to i ponovite, uz  nove detalje. Sve što Vam je potrebno jeste: – Posuda u kojoj će se so sušiti. Dakle, pažljivo birajte posudu po tome kog je oblika, jer će Vam istog tog oblika biti i skulptura. – Boje, najpraktičnije je uzeti boje koje su u tečnom stanju i sipati ih u staru bočicu koja ima uzak otvor. Primer: stara bočica od kapi za oči – Naravno, so. Može biti i sitna i krupna, kako god Vi odlučite. 

skulptura-od-soli

Kako napraviti skulpturu od soli? Za ovu zabavnu aktivnost jedino što je potrebno je ispratiti sledeće korake: – Sipajte tri čaše soli u činiju, a zatim, dodajte tri kafene kašičice vode, u istu tu činiju. – Dobro promešajte, svako zrno soli bi trebalo da bude vlažno. – Ako jos uvek imate deo soli koji nije vlažan, nastavite da mešate ili dodajte jos ¼ kašičice vode. – Kada Vam je so potpuno vlažna, prebacite je u posudu u obliku koji želite da Vaša so poprimi. – Lepo utabajte so, kako bi svaki deo posude bio popunjen. – Nakon što Vam je so lepo smeštena, ostavite je najmanje dvanaest sati, peporučljivo je ostaviti i duže,  kako bi se osušila. – Kada prođe dovoljno vremena, okrenite posudu, so će iskliznuti. – Ostavite so van posude jos dvanaest sati, ili duže, dok ne bude skroz suva i čvrsta. – Kada primetite da je Vaša skulptura od soli suva, prebacite je na mesto gde Vam je pogodno da je bojite i ostavite da se suši nakon bojenja. – Činjenica je da je proces sušenja dug, zbog toga je preporučljivo, praviti skulpturu pred spavanje, kako bi se skulptura od soli sušila u toku noći. – Uzmite tečne boje, mogu biti i boje za kuvanje i polako bojite svoju skulpturu od soli kako god poželite. – Kada Vaša skulptura bude spremna, trebalo bi da bude dovoljno čvrsta da je premeštate gde, i kad god, poželite. Ali pripazite da ne padne jer se u tom slučaju može raspasti, a to nikako ne želimo. – Svaki oblik je podjednako stabilan, osim ako je skulptura preterano visoka, onda može doći do nestabilnosti. – Preporučljivo je koristiti posude koje su od plastike, jer kada dođe trenutak da izbacite so, lakše će iskliznuti iz plastične posude nego iz staklene.

Verujemo da će Vaša skulptura od soli izgledati fenomenalno! Svoju malu umetnost možete podeliti sa nama na našoj facebook stranici. Uživajte, i dobro se zabavite! #gallery-2 { margin: auto; } #gallery-2 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-2 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-2 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */10 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page