top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Možda je ipak do Vas?!

“Mogao sam ovo reći na lepši način“- zvuči poznato?

Mali trikovi za bolju atmosferu kod kuće! Svako od nas, ko razmišlja o svojim postupcima, je u nekom trenutku života došao do zaključka “Mogao sam ovo reći na lepši način“. Upravo o tome je reč! Nezavisno od toga kog uzrasta je Vaše detete, da li ste prvi put roditelj, ili koliko često reagujete na “ne tako lep“ način, uvek postoje mali trikovi za bolju komunikaciju u određenim situacijama. Sledećih par podnaslova predstavljaju šta bi trebalo da izbegnemo, ispod ćete pronaći i načine i primere kako to uraditi!

1. Forsiranje – “Moraš!“ Vaše dete se ponaša na Vama nejasan ili neprijatan način – ne sluša Vas? Nemojte  forsirati promenu detetovog ponašanja na, isključivo Vama, prijatnije ponašanje, već brobajte malo drugačiji pristup.

authoritarian-parenting-style

2. Požurivanje – “Izlazi!“

Žurite, ali Vašem detetu treba previše vremena da se spremi? Pokušajte da takva situacija prođe bez vikanja i nepotrebnog uslovljavanja deteta. Prema stručnjacima psihologije, u ovakvim situacija, deca su izložena nepotrebnom pritisku i histeriji. Dosta bolje rezultate ćete postići ako samo promenite pristup sa uznemirenog “Kreni!“ na veselo “Hajde da se trkamo, da vidimo ko će prvi da se spremi!“. Zašto baš trkanje?

traditional-kids-chairs

3. Negativna naređenja – “Ne radi to!“

Naređivanjem detetu šta da ne radi, retko ćete postići pozitivne rezlutate. Zašto? Neupseh sa negativnim naređenjima kao što su “Ne diraj to!“ ili “Nemoj da trčiš!“ jeste u tome što dete ne zna šta bi zapravo trebalo da radi, niti dobija objašnjenje zašto to što radi nije dobro.

mother_scolding_aspergers_son

4. Kratkoročno rešavanje “Ne brini ja ću..“

Preteranim nuđenjem pomoći detetu, možda pomažete u dotičnom trenutku, ali možete dovesti do toga da detetu kasnije u životu bude teško da se snađe samo, i uvek bude potrebna Vaša pomoć. A to nikako nije poželjno. Kako to izbeći?

0cbfd10c72b32a92efa19dde0f362b07_story

Ne potcenjujte i ne sažaljevajte se na svoje dete, velika verovatnoća je da Vam traži pomoć čak i kada mu nije potrebna, naravno, budite od pomoći kada jeste potrebna, ali dozvolite detetu da se snađe i samo nađe rešenje problema ili zadatka. Kada je ova tema u pitanju, bitno je napomenuti da ne treba preterivati, treba dobro proceniti kada je Vašem detetu zaista potrebna pomoć, a kada Vam je traži samo zato što mu je tako lakše.

5. Grdnja – “Opet si zabora – vio/la!“

Trudite se da naučite svoje dete da stavlja prljav veš u mašinu ili korpu, umesto da ostavlja po podu kuće, ili da igračke vraća na mesto nakon završetka sa igrom? Ali ono konstanto zaboravlja da obavi te kućne “poslove“? Kada se desi da dete zaboravi da ispuni neke od kućnih “poslova“, pokušajte da ta situacija prođe bez grdnje. Zašto grdnja nema pozitivne efekte? Grdnjom deteta ćete samo stvoriti strah i loš utisak o navikama koje bi trebalo da stekne, i jedini razlog za obavljanje istih tih poslova, detetu će biti da izbegne grdnju. Što nije traženi rezultat. Ali, bitno je da, da biste izbegli grdnju, ne pređete sa nje na ponavljanje. Zašto ponavljanje nema pozitivne efekte? Ako konstantno ponavljate detetu šta treba da uradi, ono neće imati razloga da zapamti, jer će se navići da ga Vi konstatno podsećate. Kako onda reagovati? Pokušajte da pristupite taktikom:  “Jao, zaboravila sam, gde bi ovo trebalo da stoji?“ Deca vole da osveste druge o svojim znanjima, da se osete ponosnim, a i Vama pomognu. Zbog ove činjenice, velika verovatnoća je da ćete na ovaj način postići da naučite,a i pozabavite dete, bez neprijatnih situacija. Primer: Ako primetite da je Vaše dete zaboravilo kockice na podu, nakon igranja, nemojte ga izgrditi ili ponoviti mu gde stoje, već razigranim tonom pitajte dete gde bi zapravo trebalo da stoje, ono će se u tom trenutku setiti šta je trebalo da uradi, i Vama rado pokazati i “naučiti“ Vas gde stoje. – Ako ova taktika ne uspe: Ako dete shvati da ga pitate samo kako bi ga podsetili, postoji mogućnost da mu neće biti zanimljivo. U tom slučaju idite korak napred. Poigrajte se! Umesto da pitate dete gde kockice stoje, probajte metodom koja će detetu biti zabavna: “Pronašla sam ovu kockicu na podu, ali čini mi se da joj je ipak mesto na mojoj glavi!? M, možda ipak ne..Možda joj je mesto na tvojoj glavi!?“ Detetu će biti smešno i imaće zelju da učestvuje u zabavi! Na taj način ćete moći da izbegnete viku i neprijatnost, a kroz smeh i zabavu sigurno naučiti dete gde šta stoji.

#gallery-6 { margin: auto; } #gallery-6 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-6 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-6 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

#deca #neposlusnadeca #ponasanje #vaspitanje

2 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page