top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Instant sređivanje igračaka!

Instant sređivanje igračaka – veoma inspirativna misao da vas podstakne da uradite ovaj projekat. Olakšaćete i skratiti pospremanje, a što je još bolje, deca će rado pokupiti igračke, bez vaše pomoći. Sve što treba da urade je da sakupe igračke na podlogu za igru koju ste im napravili i da povuku kanap. Podloga će se sklopiti u vreću za čuvanje igračaka, koju treba da odlože u orman ili mesto namenjeno čuvanju igračaka.Projekat možete prilagoditi drugim namenama – napravite malu torbu za baštenski alat, neseser, torbu za pelene koja je ujedno i podloga za presvlačenje itd., a evo kako:


Materijal:

  1. Čvrsti tekstil, između 1 m2 i 1, 5 m2 (keper, stari prekrivač, teška zavesa…)

  2. Kanap, 10 m

  3. Makaze

Korak 1

Ispeglajte tekstil.

Ovaj deo vam se može učiniti komplikovan, ali nemojte da vam to obeshrabri, jer je projekat brz i jednostavan. Treba nam okrugao komad, da bismo ga dobili, presavijte materijal na pola po dužini, pa još na pola po širini. Sada je vidljiva samo jedna četvrtina materijala. Kao kada se presavija palačinka, a taj oblik upravo želimo da dobijemo. Ugao gde se seku linija presavinja po dužini i linija presavijanja po širini će nam biti centar kruga, tačka A.


Kanapom izmerite dužinu između tačke A i tačke B. Držeći kanap jednom rukom u tački A, drugom rukom povucite kanap od tačke B do dijagonalne ivice. Kada stignete do ivice, dobili ste tačku C, označite je kredom. Sada ponovite proces, sa kredom (držite kanap i kredu u ruci) kako biste iscrtali obod kruga.

Isecite po liniji. Kada otvorite tekstil videćete ceo krug.


Ako niste sigurni u tehniku, prvo probajte sa papirom ili malim komadom tekstila.

Korak 2

Izbušite rupe celim obodom kruga, na 2-3 cm od same ivice. Neka razmak između rupa bude oko 5 cm.

Korak 3

Provucite kanap kroz rupe po obodu, tako što ćete naizmenično provlačiti kanap sa prednje strane tekstila ka zadnjem, pa vraćati kanap sa zadnje strane ka prednjoj. Kao da šijete rukom i ogromnim koncem.

Kada napravite ceo krug, kanapi treba da budu na zadnjoj strani tekstila, tako da budu sa spoljne strane kruga. Tako da kada povučete kanape, krug se zatvori u torbu a kanapi ostanu napolju. Ako jedan kanap ostaje unutra, probušite još jednu rupu ili preskočite jednu i nemojte je iskoristiti. Ako su oba kraja kanapa ostaju unutra, jednostavno obrnite tekstil na drugu stranu.


Korak 4

Skratite krajeve kanapa na željenu dužinu i vežite čvorove na krajevima.

Korak 5

Napunite torbu/podlogu za igru igračkama i pokažite deci mađioničarski trik.


Ako ste vični šivenju, možete obšiti ivicu kruga i napraviti tunel za kanap.


Ili dodatne omče za kanap, kako bi se maksimalno iskoristila površina za igru.Pročitajte i napravite i:

18 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page