top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Deca pletu tepihčić

Deci jako prija ova aktivnost i svaki put joj se raduju. Ritmični pokreti provlačenja vune donose unutrašnji mir, pa su odlična aktivnost nakon uzbudljivog dana. Takođe, treba imati u vidu da ova aktivnost tkanja, deci drži pažnju oko 15-20 min, pa za veći projekat odvojite nekoliko dana.

Materijal

  1. Stara majica L ili XL

  2. Vuna/kanap/vunica/kanap od stare majice (Naučite novu tehniku – kanap od majice)

  3. Makaze

  4. Hulahop


Korak 1

Isecite srednji deo majice na 10 traka, kao na slici. Najlakše je da počnete tako što ćete od prve dve trake napraviti krst preko hulahopa.


Korak 2

Nategnite trake od majice preko hulahopa.


Kada nategnete svih 10 traka preko hulahopa, osnova je gotova. Podesite ih tako da razmak između njih bude što pravilniji.


Korak 3

Vežite vunu/kanap za sredinu osnove, na mestu gde se prepliću trake od majice. Tako ćete učvrstiti osnovu i započeti tkanje.


Korak 4

Krenite da pletete u krug od centra ka obodu, tako što ćete provlačiti kanap preko i ispod osnove, naizmenično. Detaljnija uputstva možete pogledati u našem tekstu – Deca uče da tkaju, lako i uz pesmu
Kada završite sa jednom bojom, vežite čvor za sledeću, tako da čvor bude sa zadnje strane kako se ne bi video.Korak 5

Kada je tepihčić gotov, pažljivo da se osnova ne izvuče, isecite trake od majice na mestu gde su zategnute preko hulahopa. Isečene krajeve vežite u čvrst čvor kako bi tepihčić zadržao formu i kako se ne bi rasparao.Deci jako prija ova aktivnost i svaki put joj se raduju. Ritmični pokreti provlačenja vune donose unutrašnji mir, pa su odlična aktivnost nakon uzbudljivog dana. Takođe, treba imati u vidu da ova aktivnost tkanja, deci drži pažnju oko 15-20 min, pa za veći projekat odvojite nekoliko dana.


Tepih može da bude i mali stoljnjak ili podmetač.


Ili umetničko delo na zidu!


A evo kako da napravite duguljasto tkanje – Tkanje sa decom


96 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page