top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

DA LI JE UMETNOST VAŽNA?

Zašto je umetnost bitna za decu i Zašto je treba podstaći?

Podsticanjem i ohrabrivanjem deteta da se okrene umetnostima, ne samo da povećavate mogućnosti da dete uživa u sopstvenim stvaralaštvima i kreativnosti, već mu i pomažatete u emotivnom, socijalnom i mentalnom rastu. Treba istaći, da za razliku od starije dece i odraslih, mala deca, kada crtaju, slikaju i stvaraju, nemaju određeni cilj, već uživaju u bojama, pokretima i trenutku. Ne dozvolite da Vas zabrine činjenica da u većini slučajeva kada pogledate u crtež malog deteta i upitate ga: „Šta si nacrtao?“-  ono slegne ramenima, to je odlično. Zašto? Za razliku od starijih, malo dete nema konkretnu stvar koju želi da “iznese“ na papir, već nesvesno i kroz zabavu istražuje šta mu se dopada, a šta ne. Ako biste voleli da porazgovarate sa detetom o crtežu koji je stvoren, a ne znate kako, umesto prethodno navedenog pitanja, probajte da postavite pitanje sledećeg tipa: „Vidim da dosta koristiš ovu boju, dopada ti se?“ Na ovaj način ćete saznati šta je Vaše dete kroz umetnost zavolelo malo više, a šta malo manje.

Zašto baš umetnost?

1. Fiziološki gledano, ljudski mozak sastoji se iz dva dela, desne i leve hemisfere. Levu stranu ( koja je uglavnom trenirana u školskom radu matematike, čitanjem i upoznavanjem nauka) koristimo u logičkom zaključivanju i analitičkoj percepciji. Desna ( manje podstaknuta školskim radom, a više ličnim stvaralaštvima, kao što je slikarstvo i sl. ) je ta koju koristimo tokom tumačenja emocija, intuitivnosti i kreativnosti.

deciji atelje slikanje

Kakve umetnost veze ima sa fiziološkim shvatanjima mozga? Prosto je! Dokazano je, da kada nadarena deca, koristeći desnu hemisferu mozga, na kreativan način dođu do rešenja za neki problem, dolazi do istovremene aktivnosti obe, i desne i leve, hemisfere mozga!

Šta nam to govori? Ne smemo dozvoliti da deci desna (kreativna) strana mozga bude zapostavljena, zbog nedovoljnog rada na njoj u školi ili drugim svakodnevnim aktivnostima, već, umetnošću, moramo podstaći decu da im obe strane budu podjednako izgrađene i jake, kako bi se udružile i zajedno stvarale i rešavale, učile i podučavale! Hajde, umetnošću, da podstaknemo decu da koriste sav potencijal koji poseduju u sferama svog mozga, a ne samo delove.

2. Fiziološka shvatanja po strani, evo par načina na koje umetnost, u velikoj količini, pozitivno utiče na decu:

– Deca uz umetnost uče da ispoljavaju emocije, i to ne samo govorom, već i kroz       kreativno stvaralaštvo.

– Kroz umetnost deca saznaju da postoji više tačnih odgovora i više načina sagledavanja različitih situacija.

– Povećanje samopouzdanja. Samom činjenicom da ne postoji tačan način na koji bi nešto moralo da se nacrta, svako dete može biti ponosno na svoje stvaralaštvo.

– Uz umetnost, Vaše dete uči da sarađuje sa ljudima i decom svih uzrasta.

– Vaše dete, kroz umetnost, uči da razmišlja na kreativan način i bude otvorenih shvatanja. Uči da primeti i razume svet na svoj način.

I naravno zabava i uživanje su veliki deo umetnosti


#gallery-10 { margin: auto; } #gallery-10 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-10 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-10 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page