top of page
  • Writer's pictureDeciji atelje

Školovanje u totalno drugačijem svetlu!

Finska će biti prva država u svetu, koja odbacuje predmete i nudi totalno novu vrstu školovanja!

Finski sistem obrazovanja smatran je za jedan od najboljih u svetu, ali nisu se tu zaustavili! Nude nešto potpuno novo i drugačije od bilo kog prethodnog vida školovanja. Plan je sledeći: u potpunosti ukloniti školske predmete sa rasporeda, kao što su matematika, fizika, istorija, itd.

Marjo Kyllonen obrazložio je zašto je potrebno napraviti promene, kada je obrazovanje u pitanju:

„ Postoje škole u svetu u kojima se još uvek radi na “ staromodan “ način. Takvi predmeti i takav pristup istim, bio je prikladan 1900tih godina, danas su potrebe totalno drugačije. Treba nam nešto prikladno našem veku! „


Umesto zasebnih predmeta, deci će biti ponudjeno da uče o događajima i fenomenima koji ih interesuju, i to iz perspektive više različitih nauka. Naprimer, II Svetski Rat neće biti učen na ,isključivo, istorijski način već i iz pogleda geografije i matematike. Kada bi neko izabrao predmet “ Posao u kafiću/restoranu“, imao bi različita predavanja ekonomije, jezika i ,naravno, komunikacije.

Po ovom sistemu bi učila deca od 16e godine, kada se smatra da bi trebalo da već imaju neke interese, zašto onda ne bi i učili o istim u školi?! Cilj i jeste da deca sama izaberu temu ili fenomen sa nekim sopstvenim planom za budućnost i uz to dobili samo usmeravanje, a ne i ograničavanje. Takođe se ne bi konstatno izgovarale rečenice tipa “ Zašto učim ovo kada mi nikako neće trebati kasnije u životu?!“, već bi se na predavanja išlo sa zadovoljstvom.

Još jedna od promena biće odnos učenika i profesora tokom predavanja. Za razliku od sadašnjeg sistema,  učenici više neće sedeti iza klupa nervozno čekajući da ih profesor prozove, već će sedeti zajedno u grupama,  i zajedno diskutovati o problemima i davati odgovore.

Kao što možemo da primetimo, finski obrazovni sistem podržava zajednički rad, što bi značilo da će to uticati i na profesore. Kada se promene privedu kaju, međusobna saradnja profesora biće neophodna, čime će im i prihodi biti povećani. Zbog toga je već 70% profesora iz Helsinkija krenulo da se priprema za ovu inovaciju u obrazovanju mlađih generacija!

obrazovanje-u-novom-svetlu

Šta vi mislite o ovome?! Pakujete li se da krenete za Finsku, ili?

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page